A koronavírus-járvány miatt tavaly több eseménynek is búcsút inthettünk, a szervezők vagy lemondták, vagy eltolták vagy ritkább esetben online tartották meg a tervezett programokat. Az egyik leghíresebb és egyben legnagyobb magyar filmfesztivál, a miskolci CineFest illetékesei sem kerülhették el a fájdalmas döntést, így 2020-ban elmaradt a 17. filmes összejövetel. Ha a járványhelyzet engedi, akkor idén már bepótolják a találkozót, és már azt is tudjuk, hogy mikor tervezik ezt meglépni. 

A 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál a jelenlegi tervek szerint szeptember 10. és 18. kerül megrendezésre. Három kategóriában is lehet nevezni, a Kisjátékfilmeknél április 30-ig, a Nagyjátékfilmeknél május 31-ig, a CineNewWave esetében pedig június 30-ig várják a pályaművek beérkezését. Az MTI közleménye alapján az előzsűri folyamatosan dolgozik és a fesztivál szakmai zsűritagjainak kiválasztása is tart. A szervezők a következőket mondták az eseménnyel kapcsolatban: “Szerencsére a nemzetközi filmkínálat a korábban elmaradt filmfesztiválok miatt is rendkívül bőséges, ezért várhatóan a fesztivál programja is az előző évek hagyományainak megfelelően a nemzetközi filmkínálat legfrissebb és legszélesebb palettáját mutatja fel”.

A versenyprogramon kívül számos szakmai programra is számíthatnak az érdeklődők, többek között retrospektív vetítésekkel és szakmai konferenciákkal emlékeznek majd a 100 éve született Jancsó Miklósra és arra, hogy már 110 éves a magyar film (a Zsitkovszky Béla által rendezett, 1901-es A táncz című alkotás volt az, amely kapcsolódik Miskolchoz, ugyanis Zsitkovszky Béla éveken keresztül élt és dolgozott ott, műterme a Széchenyi utcában volt). 

Kiemelt kép: Életkép a 15. CineFestről (Fotó: BOON.hu)