Tegnap jelentették be a 78. Golden Globe-gála jelöltjeit, melyek között több meglepetéssel is találkozhatunk. A 2020-as év nem volt éppen kedvező a filmiparnak, ennek ellenére nem maradtak a rajongók néznivaló nélkül, ahogyan sorozatokból sem volt hiány. Bár sajnos nem tudtak korszakalkotó alkotások készülni az elmúlt évben, nem egy olyan produkcióval lehetett találkozni, amely egy kis boldogságot tudott csempészni a karantén nehéz napjaiba, a 2021-es Golden Globe díjátadó jelöltjeinek felhozatala pedig pontosan ezt tükrözi.

Mint mindig, most is 25 kategóriában lettek jelölve filmek, tévés sorozatok, színészek, alkotók és zenék, hogy megmérkőzzenek az Arany Glóbuszért, amit az Oscar-díj egyik előkapujaként is szoktak emlegetni. Az esélyesek névsorát két korábbi Golden Globe nyertes színésznő, Sarah Jessica Parker és Taraji P. Henson hirdették ki élőben az amerikai Today show keretén belül a tegnapi nap folyamán. Legjobb rendező kategóriában többek között David Fincher is jelölve lett, aki olyan filmeket jegyez, mint a Harcosok klubja, a Hetedik, a Social Network vagy a Benjamin Button különös élete. Idén a Mank című alkotásáért került fel a listára, amely 2020. novemberében jelent meg a Netflixen. A film maga is jelölve lett a Legjobb film – dráma kategóriában, ahol többek között Az apa című produkcióval száll majd versenybe. A Florian Zeller drámája alapján készült alkotásban nyújtott alakításáért a legendás, Oscar-díjas Anthony Hopkins is jelölve lett a Legjobb színészi alakítás filmben – dráma kategóriában. Nagyobb meglepetés az esélyesek listáját olvasva James Corden neve, aki a The Prom című Broadway musical filmes adaptációjában nyújtott teljesítményéért kapott jelölést a Legjobb színészi alakítás filmben – musical vagy vígjáték kategóriában. A Late Late Show műsorvezetőjének azonban nem sok esélye lehet ebben az évben, hiszen a háromszoros Tony-díjas Lin-Manuel Miranda az egyik ellenfele, aki a Hamiltonban nyújtott teljesítményéért nagy valószínűséggel el is viszi az Arany Glóbuszt. Természetesen az egyik leghíresebb Broadway musical filmre vett verziója sem maradhatott ki a jelöltek listájáról, így a Hamilton tizenegy Tony-díj, egy Grammy- és egy Pulitzer-díj után 2021-ben a Golden Globe-ot is jogosan követeli magának a Legjobb film – musical vagy vígjáték kategóriában.

A sorozatok között is elég szoros a mezőny: a Legjobb sorozat – dráma kategória jelöltjei között olyan címekkel találkozhatunk, mint A korona, az Ozark vagy a Ratched. Mindhárom alkotás főszereplői – Olivia Colman és Emma Corrin (A korona), Laura Linney (Ozark), Sarah Paulson (Ratched) – szintén versenybe szállnak a legjobb színésznői alakításért járó szobrocskaért. 2020 egyik legsikeresebb Netflix sorozata, A vezércsel természetesen kihagyhatatlan, ha a Legjobb limitált sorozat vagy tévéfilm kategóriát nézzük, melynek főszereplője, Anya Taylor-Joy többek között Nicole Kidmannel száll versenybe a legjobb színésznőnek járó díjért. A drámák mellett pedig természetesen a szórakoztató, „binge-worthy” produkciók elismerése sem maradhat el. A Legjobb televíziós sorozat – musical vagy vígjáték kategória jelöltjei között a Nagy Katalin: A kezdetek és az Emily Párizsban című alkotások is megtalálhatók, amely két sorozat hasonlóan nagy szeretet kapott a rajongóktól, olyannyira, hogy a Netflix már elő is rendelte az Emily Párizsban második évadát. A jelöltek részletes listáját itt böngészhetitek át. 

A 78. Golden Globe-gála díjátadó ünnepségére online formában kerül sor, február 28-án, vasárnap, Amy Poehler és Tina Fay vezetésével. A 25 kategória jelöltjeinek bejelentését az alábbi videóban lehet visszanézni:

Kiemelt kép: Anthony Hopkins Az apa című filmben, Lin-Manuel Miranda a Hamiltonban és Anya Taylor-Joy A vezércselben (Fotó: Google)