A mozihálózatok közül még nem mindegyik nyitotta meg a kapuit a közönség előtt (a Cinema City-nek például még időre van szüksége hozzá), viszont már több hely is fogad látogatókat – igaz, a törvényben lévő rendeleteknek eleget téve csakis oltási igazolvánnyal engedhetnek be bárkit. Nyitva van a fővárosban többek között a Corvin, a Művész, a Puskin, a Toldi, a Sugár és a vidéki filmszínházak közül is sokan, mi pedig igyekeztünk összeszedni, hogy a következő hetekben milyen magyar filmek debütálnak a vásznon. 

A jelenlegi állás szerint a sort május 13-án Felméri Cecília különleges drámája, a Borbély Alexandra, Kiss Diána Magdolna és Bogdan Dumitrache főszereplésével készült Spirál nyitja, amit május 20-án a Hét kis véletlen című dráma követ Mészáros Máté, Mészáros Blanka, Börcsök Olivér és Rezes Judit szereplésével. A drámai hangulatot egy vígjáték igyekszik majd feloldani, május 27-én érkezik meg a Becsúszó szerelem, amiben egy elkötelezett fociultra (Ötvös András) szeretne gyereket a feleségével. Szintén ugyanezen a napon mutatkozik be egy magyar rajzfilm, a Habfürdő is, amely Kovásznai Gábor György 1980-ban készült egyedülálló alkotása, ami egy hétköznapi szerelmi háromszögön alapul. 

Júniust egy természetfilm nyitja az Aqua Hungarica – Vad víz képében, ami Magyarország vadvizeinek történetét meséli el Forgács Péter narrálásában. Ugyancsak június 3-án debütál a háborús magyar-lett-francia-német dráma, a Természetes fény, aminek világpremierje a 71. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon volt. Ezeken kívül számíthatunk még többek között a Kocsis Ágnes nevével fémjelzett Éden, a Bergendy Péter-féle horrorfilm, a Post Mortem, Varsics Péter romantikus vígjátéka, az Így vagy tökéletes, a már most díjnyertes Rengeteg – Mindenhol látlaka Molnár Áron főszereplésével készülő Szabó Győző film, a Toxikoma és a Szia, Életem! című vígjáték bemutatására is a következő hetek folyamán. 

Kiemelt kép: Borbély Alexandra a Spirál című filmben (Fotó: Erdély László)