Idén is megrendezik a Yunus Emre Enstitüsü Budapesti Török Kulturális Központ szervezésében azt az egy héten át tartó programsorozatot, melyen a török színművészet rajongói nagyvásznon is belekóstolhatnak a legkülönfélébb alkotásokba. A Török Filmhét november 21. és 27. között, a Budapesten található Sugár Moziban várja az érdeklődőket, mindössze 700 Forintos jegyáron, eredeti nyelven magyar felirattal. A programba beválogatott filmek között idén helyet kapott két animációs alkotás, valamint tragikomédia, vígjáték és dráma is.

A sort a Szervezett meló 2. nyitja (november 21, 18:00), melyben Kivanc Tatlitug alakítja az egyik főszerepet. A történet egy isztambuli szélhámosról szól, aki egy morcos bandavezér személyében emberére talál, amikor lánya és veje egy csalás áldozatává válik. A bandavezér ugyanis a földalatti szerencsejáték-világot tartja a kezében. Ezt követi az Édesanyám sebhelye (november 22, 18:00), melyben a Szulejmán több sztárja, Meryem Uzerli, Okan Yalabik és Ozan Güven is feltűnik. A történet főhőse a 18. életévét betöltött Salih, aki elhagyja az árvaházat és rég elveszett családja keresésére indul.

Ozan Güven és Meryem Uzerli az Édesanyám sebhelye című filmben

A harmadik film a Bábszínház: Rablók (november 23, 17:00) című animációs vígjáték lesz, melynek középpontjában egy rablócsapat áll, akik arról álmodoznak, hogy egyszer gazdagok lesznek. “Müsfik bácsi, aki egy nagy házban él, a barátai meghívásának eleget téve ideiglenesen elhagyja otthonát és vendégségbe megy. Az üres házba két tolvaj, Behcet és Rico terveznek betörni. Müsfik bácsi azonban előzetesen bábfiguráira bízta házának őrzését a távollétében, akik nem lustálkodtak, hanem látva a tolvajokat hozzákezdtek a ház védelmének megszervezéséhez. Ugyanakkor Behcet és Rico szemet vetettek a bábokra, mivel rendkívül értékesnek találták őket, ám megszerzésük és a ház kifosztása egyáltalán nem volt olyan könnyű feladat, mint ahogy azt ők elképzelték…” – áll a hivatalos ismertetőben.

Jelenet a Nagyapám emberei című filmbből

A hétvége másik animációs alkotása a Rafadan Tayfa kalandjai a szurdokban (november 24, 17:00), melyben “egy építési vállalat egy isztambuli kerületben lévő ház állapotáról végez felmérést. A lakók megrémülnek a mérések során attól, hogy a régi házat le kell bontani, ezért a kerületben élők között pánik tör ki. A ház lakói Kuscu babát – aki tud a tervezett házbontás pontos időpontjáról – nem veszik komolyan rossz emlékezőképessége miatt, egyedül Rafadan Tayfa figyelmét vonja magára. A helyi gyerekek Rafadan vezetésével Kuscu baba könyvtárába látogatnak, hogy konkrétumokat tudjanak meg az üggyel kapcsolatban. Ekkor azonban véletlenül Isztambul legrégebbi rejtett folyosóira bukkannak, amelyek a kerület alatt terülnek el…”

A két családi mozit követi A zsonglőr (november 25, 18:00). A tragikomédia főhőse Iskender, a bukott bűvész, aki úgy dönt, hogy előadói körútra indul azért, hogy megmentse karrierjét. Magával viszi morcos és szenilis apját, a turné azonban váratlanul megszakad, amikor egy menyasszonyt Iskendernek tényleg sikerül eltüntetnie a színpadon. Cetin Tekindor és Yigit Özsener főszereplésével érkezik a Sugár Moziba a Nagyapám emberei címet viselő filmdráma (november 26, 18:00). A történet egy család és egy ország látványos átalakulását mutatja be egy tízéves gyermek és nagyapja szemével. A család megtapasztalja a népességcserét, a máshova tartozás állapotát, és azt is, hogy mit jelent kisebbségként élni egy másik országban.

A Drága édesem imázsfotója

A Török Filmhét zárónapján a Drága édesem (november 27, 18:00) című romantikus komédiát láthatják az érdeklődők, amely egészen újszerű megközelítésben próbál választ adni arra a kérdésre, mi is a szerelem.

Kiemelt kép: A Szervezett meló 2. plakátjának részlete