Lengyelországban 2018 év elején mutatták be a Koronás sas című történelmi sorozatot, melynek alig 30 perces epizódjai hétköznap esténként kerültek adásba. Az első évadot még ugyanebben az évben ősszel követte a második, mely jelenleg is látható.

A sorozat a 14. század elejére, egészen pontosan 1325-ben kalauzolja a nézőket, amikor is már öt éve ül a trónon Lokietek Ulászló. A király uralkodása alatt sikeresen egyesített számos lengyel területet, a harc azonban továbbra is tart a Német Lovagrenddel, ezért további szövetségesekre van szüksége. Ulászló lánya, Erzsébet ekkor már a magyar király, Károly Róbert felesége, így eljött az idő, hogy egyetlen élő fia, Kázmér is előnyös házasságot kössön. A lengyel uralkodó megszerzi fia számára a litván hercegkisasszony, Anna kezét, ám az esküvő után érezhetően nem felhőtlenül boldog ez a kapcsolat.

Jelenet a Koronás sas című sorozatból (fotó: MTVA Filmfőszerkesztőség)

A Koronás sas elsősorban a lengyel történelmet mutatja be, de mivel az évszázadok során számtalanszor összefonódott Lengyelország és Magyarország története, így hazánk régmúlt időszakáról is képet kaphatunk. Az első évad 84 részből áll, a hazai bemutatója pedig június 23-án 21 órakor lesz az M5-ön – számolt be a hírről Desmond Wallace blogja. A sorozatból hetente egy rész kerül majd képernyőre vasárnap esténként. A főszerepekben Halina Labonarska (Hedvig), Marta Bryla (Aldona/Anna), Mateusz Król (Kázmér), Paulina Lasota (Cudka), Tomasz Sapryk (kancellár), Wieslaw Wójcik (Ulászló király) és Wojciech Zoladkowicz (Algirdas) lesz látható.

Kiemelt kép: Jelenet a Koronás sas című sorozatból (fotó: MTVA Filmfőszerkesztőség)