A tervek szerint 2021 telén elkezdődik a Budapesti napló című produkció forgatása. A film magyar producerei Osváth Gábor és Zachar Balázs, a lengyel oldalról pedig Dominika Mandla és Małgorzata Domin képviseli a produkciót, amelyet Rafael Kapelinski ír és rendez.

Budapesti napló a tizenegy éves Irek és édesanyja, Hanna történetét meséli el, akik egy társasutazás keretében érkeznek meg a magyar fővárosba, 1981 telén. Ez az út mindkettőjük életében fordulóponttá válik: Hanna nem árulja el fiának, hogy valójában a megromlott házasságából próbál kiutat találni, Irek pedig itt, a „szabad nyugaton” tapasztalja meg először a kamaszkori vágyakozást, és indul meg a felnőtté válás rögös útján.

„Akik ismernek, tudják, hogy elég régóta tervezek különböző lengyel koprodukciókat. A Domino Film nevű gyártó céggel is már hat éve kapcsolatba kerültem, akkor kezdtünk el erről a projektről beszélni. Azóta sok víz lefolyt a Visztulán. Rafael Kapelinski rendező közben két filmet is forgatott Londonban, ahol él, és az elsővel megnyerte a Berlinale Generation szekcióját. Ez alighanem elég jó pont volt a PISF-nél (Lengyel Filmintézet), de bevallottan a magyar tematikára is fogékonyak voltak. És külön megtiszteltetés, hogy abban a körben, amikor a mi filmünkről volt döntés, Paweł Pawlikowski és Ewa Puszczyńska (az Ida és a Hidegháború rendező-producer párosa) is benne volt a zsűriben.”  – mesélte a projekt megszületéséről Osváth Gábor a Filmhu portálnak, aki abban reménykedik, hogy amint elmúlnak a vírus okozta korlátozások, kezdetét veheti a budapesti terepszemle. A film jelentős része Budapesten játszódik, és az NFI támogatásával lehetőség is lesz a valós helyszíneken forgatni.

A filmből látható képek még a 2016-os tesztforgatáson készültek, akkor a fiút Janek Scardina, az anyát pedig az Oscar-díjas Idából is ismert Agata Kulesza alakította, azonban a film végső változatában nem ők lesznek láthatók.

Kiemelt kép: Részlet a Budapest napló című filmből (Fotó: Film.hu)