Május 14-én este rendezték meg a 64. Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjét, melyen sorrendben hetedikként lépett színpadra a magyar induló, Pápai Joci. A tatai születésű énekes az első az Eurovízió magyar történetében, aki kétszer is elnyerte a nézők bizalmát és képviselhette az országot a többszáz milliós nézettségű zenei showműsorban. Pápai Joci 2017-ben az Origo című dalával az elődöntőből másodikként jutott tovább a fináléba, ahol az előkelő, nyolcadik helyen végzett. Akárcsak két éve, idén is magyarul énekelte el versenydalát, ám az európai közönség megerősítette a fogadóirodák jóslatát, amelyek szerint a magyar indulónak kevés esélye lett volna a végső győzelemre.

Pápai Joci és Az én apám című dala az elődöntőből sem jutott tovább, és ha a 2010-es Eurovíziót nem számoljuk, amelyen Magyarország nem vett részt, akkor 2009 óta most fordult elő újra, hogy hazánk ne jusson be a nagydöntőbe. Azzal, hogy Pápai Joci búcsúzott a versenytől, nyolcéves sorozat szakadt meg. Az Eurovízió következő állomása a második elődöntő lesz, melyet csütörtökön 21 órakor rendeznek meg. A döntőre május 18-án, szombaton este kerül sor, ahol az alapító öt és a rendező ország mellett ott van már az első elődöntő 10 továbbjutója: Ciprus, Szlovénia, Csehország, Fehéroroszország, Szerbia, Ausztrália*, Izland, Észtország, Görögország és San Marino.

*Nem elírás, Ausztrália valóban résztvevője az Eurovíziós Dalfesztiválnak 2015 óta. Ha az ausztrál dal nyerné a showt, akkor egy európai országgal összefogva, a kontinensen rendeznék meg a versenyt.

Kiemelt kép: Pápai Joci az egyik próbán (fotó: Andres Putting)