Agatha Christie, a világ leghíresebb krimiírójának két legendás “nyomozóját”, Miss Marple-t és Hercule Poirot-t többen is eljászották már az elmúlt évtizedek során a mozivásznon, a kisképernyőn és a színházakban egyaránt. A kis belga detektív legnevesebb megformálói közt első helyen áll David Suchet, de sokak számára volt meghatározó Peter Ustinov játéka, vagy Albert Finney, aki a Gyilkosság az Orient Expresszen című legendás filmben alakította Agatha Christie detektívjét.

A vezető brit kereskedelmi tévécsatornán, az ITV-n 1989 és 2013 között hetven epizódban dolgozták fel Poirot leghíresebb történeteit David Suchet főszereplésével. A befejező epizód után két évvel később az angol közszolgálati adó, a BBC elkezdte egymás után megfilmesíteni Agatha Christie kevéssé ismert történeteit, vagy azon neves krimijeit, melyekben nincs egy központi nyomozó karakter. A sort a Tommy és Tuppence forró nyomon (Partners in Crime) nyitotta, majd jött a Tíz kicsi katona (And Then There Were None), ezt követte A vád tanúja (2016) és az Alibi (2018 tavasz). Tavaly azonban nem csak az Alibit dolgozták fel, hanem hozzányúltak Poirot alakjához is, aki öt év kihagyás után tért vissza a brit tévéképernyőkre – ezúttal azonban új színész öltötte magára a detektív szerepét.

Az Alibi főbb szereplői (fotó: BBC)

A BBC 2018 decemberében tűzte műsorra Az ABC-gyilkosságok című minisorozatot, melyben Poirot-t John Malkovich kelti életre. A készítők azonban nem csak a szereplőválasztás során voltak bátrak, a forgatás során úgy döntöttek, hosszú idő után a belga detektív most először legendás fekete bajsza nélkül, körszakállal lesz látható. Arról pedig, hogyan is játssza szerepét Malkovich, hamarosan mi is meggyőződhetünk. A TV2 Csoport elsősorban retró tartalmakat sugárzó csatornájára, a Jocky TV-re hozzák el a két legutóbbi Agatha Christie-adaptációt. Május 19-én, vasárnap 20 órakor kerül adásba az Alibi című minisorozat első epizódja, a folytatás ugyanebben az időben lesz majd látható. Ezt követően, június 16-tól pedig elindítják Az ABC-gyilkosságokat, mely négy héten át vasárnap esténként 8 órakor jelentkezik új részekkel.

Az Alibi főszereplőjét Bill Nighy alakítja, magyar hangja Ujréti László lesz, John Malkovich-ot Az ABC-gyilkosságokban pedig Rátóti Zoltán szólaltatja majd meg.