Az amerikai légierő a 20. század közepétől gyűjti szisztematikusan az azonosítatlan repülő tárgyakról, azaz ufókról szóló bejelentéseket. Bár már korábban is készítettek ebben a témában tanulmányokat, az 1952-es év volt a fordulópont, ugyanis akkor 1500 észlelésről kaptak hírt rendőröktől kezdve egyszerű civileken át tudósokig. Ennek hatására kezdtek el dolgozni egy új tanulmányon, amely közel két évtizeden át gyűjtötte, rendszerezte és elemezte az ufó-észleléseket. Ez volt A kék könyv-projekt.

A projekt egyik kiemelkedő alakja volt Dr. J. Allen Hynek asztrofizikus, ufószakértő, akinek életét és 20 éves munkásságát egy igaz tényekre és megtörtént esetekre alapozott fikciós sorozat dolgozza fel. A kék könyv-projekt címet viselő sorozat 2019 év elején debütált az Amerikai Egyesült Államokban, és a producerei közt megtaláljuk a Forrest Gump, a Jól áll neki a halál, a Vissza a jövőbe-filmek és a Roger nyúl a pácban alkotóját, Robert Zemeckist is. A főszereplőt pedig a Trónok harcából Kisujjként megismert Aidan Gillen alakítja.

A kék könyv-projekt főszereplői (fotó: tbivision.com)

Az egyszerűen csak kosztümös X-Aktáknak nevezett sorozat fellebbenti a fátylat az amerikai légierő tudományos projektjéről, miközben látjuk, ahogy egy a természetfeletti jelenségekre fogékony tudós, Hynek és egy kissé szkeptikus kapitány (Michael Malarkey) próbál közösen a végére járni az ufó-bejelentéseknek. A valós észleléseket feldolgozó széria első évada tíz részes, és már zöld utat is kapott a második évad, így a magyar nézőknek sem kell majd aggódniuk, lesz folytatása A kék könyv-projektnek. A sorozat hazai premierje szeptember 19-én 21 órakor lesz az Epic Drama csatornán.

Kiemelt kép: A kék könyv-projekt plakátja, részlet (fotó: tvwise.co.uk)