Dudás Balázs a Színház- és Filmművészeti Egyetemen végzett Gothár Péter rendezői MA-osztályában, a Filmhunak köszönhetően pedig már két alkotását is megtekinthetjük online.

Az egyik a diplomafilmje, a Welcome, amelynek középpontjában egy embercsempészettel próbálkozó fiú, Dávid (Vilmányi Benett) áll, míg társát Kovács Tamás alakítja. Ahogyan azt a rendező elmondta a honlapnak, a koncepciót egy YouTube videó ihlette:“18 éves vajdasági srácok szerepeltek benne, akik kitakart arccal és eltorzított hanggal nyilatkoztak arról, mekkora business menekülteket átvinni a határon. Ültek egy garázsban, szívták a füvet és arról dumáltak, ki mit fog csinálni a pénzből, amit ezzel keresnek. Éreztem, hogy ez az a világ, amiben a filmnek játszódnia kell és elkezdtem utánamenni, hogy kik is ezek a srácok.” A kisfilm végül nagy siker lett: a Friss Hús Fesztiválon a legjobb színésznek járó díjat zsebelték be vele, a CineFesten a CineNewWave-díjat vihette haza, míg a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon a fődíjat érdemelte ki. 

A másik projektje a Két csík címet kapta és egy különös történet inspirálta benne: egy Facebook csoportban egy férfi egy meghamisított terhességi teszttel akarta lejáratni a volt barátnőjét. “Nem pont az volt, ami a filmünkben történik. Érződött benne a bosszú és a fájdalom, de az keltette fel a figyelmemet, hogy semennyire sem derült ki, hogy a lány mit élt át. Leírtam magam elé a papírra, hogy mi történik a lánnyal. Ott volt két egymással ellentétes történet és eszembe jutott a saját korábbi párkapcsolatom is, a saját emlékeimmel töltöttem ki a cselekményvázat. Mindenkinek megvan a saját kis világa, érdekes, hogyan tudunk elmenni egymás mellett úgy, hogy ezzel fájdalmat okozunk a másiknak.” A kisfilm egyik főszereplője Vilmányi Benett (Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre), a másik pedig Sodró Eliza, akit a hazai közönség hamarosan a Toxikoma névre keresztelt filmben is láthat majd.  

Kiemelt kép: Két csík (Fotó: Snitt)