Amikor történelmi felfedezést tesznek, visszaköszönnek Nagy-Britannia múltjának visszhangjai a bizonytalan jövő előtt áll‎ó országban.” Mától érhető el az Ásatás című brit nagyjátékfilm a Netflixen, melyben a méltán híres Ralph Fiennes játssza a főszerepet. 

A film alapjául John Preston igaz történetet feldolgozó azonos című regénye szolgál, amely 2007-ben jelent meg. A történet közvetlenül a második világháború kitörése előtt játszódik Angliában, ahol egy gazdag özvegyasszony felkér egy amatőr régészt, hogy ássa ki a birtokán található sírhalmokat. Az ásatás közben azonban szokatlan dologra akadnak: egy kincseket rejtő hajóra. A felfedezés fenekestül felforgatja a nő életét, miközben kitör a háború és bizonytalanná válik minden. A hajó marad az egyetlen biztos pont, de vajon ennek a csodának mi az ára?

Az adaptáció Simon Stone rendezésében készült, aki nem akármilyen szereplőgárdát válogatott össze művéhez. A főszerepben a kétszeres Oscar-jelölt Ralph Fiennes látható, akit a legtöbben Voldemortként ismerhetünk. A sokoldalú színész azonban nemcsak a kimondhatatlan nevű varázsló szerepében nyújtott emlékezetes alakítást, hanem többek között a Schindler listájában és Az angol beteg című drámában. Partnerét Carey Mulligan formálja meg, mellettük pedig többek között olyan nevekkel találkozhatunk még, mint Lily James, Johnny Flynn, Ben Chaplin és Ken Scott.

Kiemelt kép: Részlet az Ásatás című filmből (Fotó: Fess.hu)