A Balázs Béla-díjas Szász Attila, aki olyan alkotásokat jegyez, mint a Félvilág vagy az Örök tél ezúttal egy karácsonyi kisfilmet rendezett a Művészetek Palotája számára. A film segítségével a nézők egy picit beleshetnek a színfalak mögé és tanúi lehetnek egy újonnan szövődő, szokatlan barátságnak.

„A művészet felemel. Senkit sem hagyunk nélküle.” – hirdeti Szász Attila négy perces kisfilmje. Az ünnepi alkotás a Müpa egyik színpadi díszítőjének zenélni vágyó kislánya és egy varázslatos, de koncertek hiányában elárvult zongora elképzelt történetét meséli el, mely Liszt Ferenc unokájához írt Karácsonyfa-ciklusának első és ötödik darabját idézi meg, amelyeket a Solaris zenekar alapító tagja, Erdész Róbert dolgozott át. A rövidfilm főszereplőjét Bicskey Míra alakítja, édesapja szerepében Vajda Milán, az Örkény Színház színművésze látható.

A Müpa életében mindig kiemelten fontos az év utolsó hónapja, de az elmúlt időszak kihívásokkal teli hetei után idén talán még fontosabbak a művészettel teli, felemelő, reményt adó pillanatok. Erről is szól a Müpa idei karácsonyi kisfilmje, amely az intézmény virtuális adventi kalendáriumában debütált advent második hétvégéjén, és egy titokzatos helyszínre kalauzolja a nézőket, megmutatva a zene varázslatos erejét” – olvasható az intézmény közleményében.

A Müpa a adventi időszakban számtalan ingyenes koncertközvetítéssel, az adventi kalendáriumában naponta új tartalommal, a partneriskola-programjának 50 ezer diákja számára pedig lapozgatható meglepetéssel, és egy ismeretterjesztő online zenei játékkal is készült. A felemelő kisfilm itt megtekinthető:

Kiemelt kép: Részlet a Müpa karácsonyi kisfilmjéből (Fotó: Film.hu)