Még májusban számoltunk be róla, hogy a Nemzeti Filmintézet nagyszabású támogatást ítélt oda Fabricius Gábor (Felnőttek, Bianka) új filmjének, nemrég pedig az az örömteli hír érkezett, hogy július 29-én elkezdődött az Eltörölni Frankot! című történelmi dráma forgatása, méghozzá “az underground zenei szcéna kiemelkedő tehetsége”, Filo, azaz Fuchs Benjámin főszereplésével. A 27 napos forgatás során olyan helyszíneken forog majd a kamera, mint a Belügyminisztérium, a Magyar Rádió, a Műszaki Egyetem, a csepeli gabonatároló és a volt inotai hőerőmű. 

Az Eltörölni Frankot története 1983-ban játszódik, a vasfüggöny mögött. A címszereplő egy underground zenekar tagja, viszont nagy szája révén nem tud beilleszkedni a szocialista diktatúrába, így egy politikai pszichiátriára kerül, ahol a rendszer ellenségeit próbálják meg elhallgattatni. A film disztópikus látványvilágát az izlandi szakember, Eggert Ketilsson vezetésével teremtik meg a készítők, aki olyan hollywoodi produkciókban működött már közre, mint a Tenet, a Dunkirk és a Csillagok között

A filmbéli underground zenekar tagjait Gerlóczy Zsigmond zeneszerző és író (a Rossz árnyék című film főszereplője) és Iványi Péter Pál amatőr gitáros (a Rákosi punk zenekar egykori frontembere) alakítják, a további szerepekre pedig olyan színészek szerződtek le, mint Bánsági Ildikó, Frenák Pál, Lénárt István, Ladányi Andrea, Székely B. Miklós, Waskovics Andrea és Blénesi Kincső. 

Kiemelt kép: Fuchs Benjamin (Fotó: Dobos Tamás)