Idén 58. alkalommal kerültek átadásra a Magyar Filmkritikusok díjai, amelynek keretében a magyar filmgyártás legkiválóbb alkotásait és alkotóit jutalmazták – számolt be róla a Filmtekercs. A B. Nagy László-díjat – amely a fődíjnak felel meg – Hartung Attila rendezése, a FOMO – Megosztod és uralkodsz kapta; a legjobb animációs filmnek Kreif Zsuzsanna, Turai Balázs és Bera Nándor művét, a Candide kalandjait választották; a legjobb dokumentumfilm a Hegedűs Péter által rendezett Lili lett; a legkiemelkedőbb kisfilmnek Csoma Sándor Castingját kiáltották ki.

A legjobb első filmnek Kárpáti György Mór Guerillája bizonyult, a vágók közül Duszka Péter Gábor örülhetett a FOMO-nak köszönhetően, az operatőrök kategóriájának nyertese Dévényi Zoltán (Déva, Curtiz) lett, a legjobb rendezőnek járó szobrocskát Bagota Béla vihette haza a Valan – Az angyalok völgyéért, a forgatókönyvek tekintetében pedig Muhi Klára és Tóth Barnabás szkriptje (Akik maradtak) érdemelte ki a legnagyobb elismerést. A Simó Sándor Alapítvány díját, a Simó Sándor-emlékdíjat ezúttal két alkotás, a Halak a hálóban és a Mióta velem jár érdemelte ki megosztva. 

A színészek esetében a Drakulics elvtársért vihetett haza szobrot Kerekes Éva és Nagy Ervin is, utóbbi osztozik a díjon az Apró mesékben és a Foglyokban is bizonyító Molnár Leventével. Rajtuk kívül büszke lehet az Akik maradtak stábja is, elvégre a legjobb női főszereplő Szőke Abigél, a legjobb férfi főszereplő pedig Hajduk Károly lett. Átadták a Magyar Filmkritikusok életműdíját is, ezt a tavalyi díjazott, Ragályi Elemér nyújtotta át Cserhalmi Györgynek. Gratulálunk!

Kiemelt kép: Nagy Ervin (Fotó: Merész Márton/168ora.hu)