Bár nagy esélyesünk, a Tóth Barnabás rendezésében készült Akik maradtak végül nem jutott be a Legjobb idegen nyelvű film kategóriájának öt jelöltje közé, azonban semmi okunk nincs szégyenkezni, hiszen egy bitang erős mezőnybe csöppent a magyar alkotás és végül olyan világszerte elismert darabok szorították ki, mint a dél-koreai Élősködők, a francia Nyomorultak és a spanyol Fájdalom és dicsőség. Érdemes újra átfutni a jelöltek listáját a teljes kép érdekében.  

Az eredményről nemrég a magyar mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, Káel Csaba is nyilatkozott az MTI-nek, aki elmondta: “Büszkék vagyunk arra, hogy az Akik maradtak című film eljutott az Oscar-díj előszobájáig, figyelemre méltó elismerés, hogy az alkotást az amerikai filmakadémia 93 filmből választotta be a szűkített listán szereplő, legjobbaknak vélt 10 mű közé”. A kormánybiztos azt is hozzátette, hogy kimagasló eredménynek tartja, hogy egyre több magyar alkotás kerül az aranyszobor közelébe: “Ahogy a nemrégiben az Örök tél című másik magyar televíziós alkotás által elnyert Nemzetközi Emmy-díj, úgy az Akik maradtak című film bekerülése a legjobb tíz közé is nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét. Fontosnak tartom, hogy a televíziós formátumokat is tovább erősítsük, színvonalas és közönséget vonzó sikeres alkotások szülessenek”.

Kollarik Tamás, a Magyar Média Mecenatúra Program koordinátora arra is felhívta a figyelmet, hogy a programban támogatott filmek már több mint 400 rangos hazai és nemzetközi díjat tudtak begyűjteni az elmúlt évek során, így biztosak lehetünk benne, hogy folytatódik a támogatás. 

Kiemelt kép: Szőke Abigél – Akik maradtak (Fotó: Port.hu)