Június végén, az HBO-s premiereket összegző írásunkban már olvashattatok arról, hogy nyáron a magyar HBO is bemutatja a médiacég spanyol leányvállalatának saját gyártású, igaz történet alapján készült dokumentumfilm-sorozatát, Az úttörőt. A produkció mától, július 14-től vált elérhetővé eredeti nyelven, magyar felirattal az HBO GO-n, de a televíziós premierre sem kell sokat várni, augusztus 1-től lesz látható.

Az úttörő az elmúlt évtizedek egyik legmegosztóbb közszereplőjéről, a spanyol politikusról, futballmogulról és ingatlanmágnásról, Jesús Gilről szól. Az élete egyike Európa legkülönlegesebb sztorijainak. Jesús Gil sajátos személyiségű ember volt, aki új játékszabályokat vezetett be a spanyol üzleti és politikai életben. Excentrikus volt, semmit és senkit sem tisztelt ha céljai eléréséről volt szó. Tudta, hogyan szólítsa meg az embereket, és a spanyol média kedvenc figurájává nőtte ki magát, de mivel folyamatosan áthágta a törvényeket, az igazságszolgáltatás éveken keresztül üldözte őt. Tizenhat éve volt az Atlético Madrid futballklub elnöke, amikor a hatóságok közbeléptek, és elmozdították marbellai polgármesteri pozíciójából is. Az úttörő habár Jesús Gil nem mindennapi életéről szól, húzásai, meg nem válogatott eszközei a világ minden pontján ismerősek lehetnek, és felvetik azt a kérdést, hogy miért hagyjuk még ma is, hogy ezek a figurák elbővöljenek minket?

Az HBO España saját gyártású, négyrészes dokumentumfilm-sorozata archív felvételek, sosem látott személyes anyagok és a Jesús Gilhez közelállókkal készített exkluzív interjúk felhasználásval készült. “Az úttörő remek lehetőséget biztosít arra, hogy napjaink társadalmát egy olyan egyedülálló figurán keresztül vizsgáljuk meg, aki éveken keresztül a bűvöletében tartott egy egész országot, és még ma is élénken él mindenki emlékezetében. Biztosak vagyunk benne, hogy ez a sorozat látványosan gazdagítja majd a szolgáltatásunkat és a brandünket. Meglepetéseket és izgalmakat tartogat, akárcsak maga Jesús Gil annak idején” – mondta Miguel Salvat, az HBO España saját gyártású tartalmakért felelős vezetője.

Kiemelt kép: Pillanatkép Az úttörő című sorozatból (fotó: HBO)