Szeptember 24-én mutatták be a hazai mozik Horváth Lili legújabb filmjét, a Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című romantikus drámát, melyet azóta közel 15 ezren néztek meg a nagyvásznon. A film a 36. Varsói Nemzetközi Filmfesztiválon is képviseltette magát, ahol elhozta a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének fődíját, a Fipresci-díjat.

A szerelmes történet a valóság és képzelet határán játszódik, melynek főszereplője Márta, a negyvenéves idegsebész, aki feladja fényes amerikai karrierjét és visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen egy férfival, akibe szerelmes lett. Márta (Stork Natasa) azonban hiába vár szerelmére, a férfi (Bodó Viktor) nem jelenik meg a randevún. A nő kétségbeesetten a keresésére indul, amikor pedig rátalál, élete szerelme azt állítja: sohasem látta őt azelőtt.

A Fipresci kihelyezett zsűrije minden A-kategóriás fesztiválon díjazni szokott egy-egy alkotást, ezért is hatalmas megtiszteltetés, hogy idén egy magyar alkotás hozhatta el ezt a kitüntetést. „Nagyon meglepett a hír, hiszen Varsóban nem is versenyszekcióban szerepeltünk – nem tudtuk, hogy a Fipresci-zsűri a fesztivál teljes programjából válogat. Nagy öröm, hogy éppen a filmkultúrájáról oly nevezetes Lengyelország filmfesztiválján tüntettek ki a kritikusok.” – mondta el Horvát Lili a díj kapcsán. A film főszereplői Bodó Viktor és Stork Natasa, aki pedig az Antalyai Nemzetközi Filmfesztiválon nyerte el a legjobb színésznőnek járó elismerést.

A Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre több országban is bemutatásra kerül még filmfesztiválok keretein belül, többek között Chicagóban, valamint Ázsiában, a puszani fesztiválon.       

Kiemelt kép: Horvát Lili rendező (balra) és a film főszereplője, Stork Natasa (Fotó: Piti Marcell)