Umberto Eco világhírű regényének címe sokak számára csenghet ismerősen, ugyanis az 1986-ban, Sean Connery főszereplésével készült film hazánkban is kultikusnak számít. A rózsa nevéből megjelenése után közel négy évtizeddel később elkészült egy új adaptáció: ezúttal tévésorozatként dolgozták fel a tizennegyedik században játszódó történetet. A széria elsőként digitálisan, a Magyar Telekom MoziKlub kínálatában lesz elérhető november 20-tól, a tévépremierre pedig december 20-án kerül sor a Filmcafén.

Jelenet A rózsa nevéből (fotó: Fabiolo Vino)

A nyolc epizódos produkció akárcsak Eco regénye 1327-ben játszódik “egy észak-itáliai bencés kolostorban, ahova Baskerville-i Vilmos (John Turturro) és kísérője, Adso von Melk (Damian Hardung) egy egyházi béketárgyalás ügyében érkeznek. Pápai legátusok és ferences szerzetesek között kell a világi hatalmi törekvések, a földi javak gyűjtése és a krisztusi szegénységi fogadalom figyelembevételével az egyház szerepének kérdését tisztázni.

Mielőtt azonban az előkészületeket megkezdhetnék, titokzatos gyilkosságok egész sora bolygatja föl a kolostor nyugodt életét. Vilmos és Adso nyomozni kezdenek, közben a kegyetlen inkvizítor, Bernard Gui (Rupert Everett) a nyomukban van. Mindenkit üldöz, aki a pápát kritizálja. Célja a ferences rend felszámolása, így első számú célpontja Baskerville-i Vilmos.”

Kiemelt kép: Jelenet A rózsa nevéből (fotó: Fabiolo Vino)