Idén nyáron forgatják azokat a török produkciókat, amelyeket ősszel láthat majd a közönség. Az újdonságok között lesznek eredeti sorozatok és feldolgozások is. Az egyik ilyen adaptáció a világ legnézettebb drámasorozatából, a hazánkban is népszerű Doktor Murphyből készül, a főszerepben A szultánából megismert Taner Ölmezzel. Most nyáron azonban nem csak ezen az orvosos szérián dolgoznak a törökök, ugyanis leforgatják a Doktor House helyi változatát is.

Hugh Laurie, mint Doktor House, és Halit Ergenc

A Doktor House 2004 és 2012 között volt látható az Egyesült Államokban, és a világ számos országában. Bár elsőre majdnem megbukott, végül hatalmas sikert aratott, nem véletlenül, mivel a Hugh Laurie alakította figura teljesen új színt hozott a sorozatokban addig látott orvoskarakterek közé. A zsémbes, barátságtalan, zárkózott és drogfüggő doktor azonban minden rossz tulajdonsága ellenére briliáns elme, aki szó szerint végrehajta a csodát. Őrült hipotéziseivel számtalan ember életét megmentette a sorozatban. Hugh Laurie lebilincselő és hiteles játékát számtalan díjjal és a tévénézők, valamint a kritikusok egyöntetű elismerésével jutalmazták. Olyan figurát teremtett, ami összeforrt vele, talán ezért sem készült belőle sok adaptáció. Mert készült, méghozzá Oroszországban, ahol 2017-ben mutatták be a Doctor Richer címet viselő feldolgozást.

2019 őszén pedig az egyik legdinamikusabban fejlődő sorozatos piacon, Törökországban is elindul az ország saját változata. A török Doktor House főszerepére két, a Szulejmánból ismert színész volt versenyben. Ozan Güven (Rüsztem pasa) és a címszereplőt alakító Halit Ergenc (Szulejmán) közül a gyártó cég végül utóbbit választotta. A 49 éves Halit Ergenc köztiszteletben álló színész hazájában, és a török sorozatok magyar rajongói közül is sokan kedvelik őt.

A Sebzett szív főszereplői, középen Bergüzar Korel és férje, Halit Ergenc

Ergencet világszerte ismertté a Seherezádé tette, melyben együtt volt látható későbbi feleségével, Bergüzar Korellel. Ezt követően eljátszotta a Török Köztársaság megalapítóját, Atatürköt, 2011-től 2014-ig pedig a legismertebb oszmán uralkodót, Szulejmánt alakította. Legutóbbi tévés munkája, a feleségével közösen forgatott Sebzett szív volt, mely 2018-ban ért véget, hazánkban azonban jelenleg is látható az Izaura TV-n. A török Doktor House-t a Karga Seven Pictures készíti, melynek eddig egyetlen sorozatát sem láthatták a magyar nézők.

Jasinka Ádám írása

Kapcsolódó cikkek: