Nem egyszerű mutatvány olyan napi sorozatot alkotni, amelynek első évada képes végig sikeres maradni és meg tudja teremteni a potenciált a folytatásra is, de a TV2 saját gyártású szériája, a Mintaapák esetében minden adott volt hozzá: nagy nevekkel teletűzdelt stáb, emelkedő nézettségi mutatók és a kritikusok sem voltak vele túl szőrösszívűek. A tavaly novemberben debütált műsornál azonban a koronavírus-járvány érkezése után beütött a krach. Kezdődött azzal, hogy márciusban – a Drága örökösökhöz hasonlóan – le kellett állítani a forgatást a veszélyhelyzet miatt, majd áprilisban új showrunner csatlakozott a projekthez Gát György (Angyalbőrben, Família Kft.) személyében, aki aztán a SorozatWiki beszámolója alapján másfél héttel később távozott is a fedélzetről. A sorozat megpróbáltatásai azonban ezzel nem értek véget, mivel májusban robbant a hír, hogy a leforgatott első évad után Fenyő Iván nem tér vissza a második szezonra, karakterét Kamarás Iván fogja átvenni. 

Így érkeztünk el a legújabb fejleményekhez, amely a rajongók legnagyobb sajnálatára további három színész távozását jelentette. A sort Szabó Kimmel Tamás nyitotta (akivel kapcsolatban közben kiderült, hogy az Orlai Produkciós Irodával sem folytatják tovább a közös munkát), aki Facebook oldalán jelentette be követőinek konkrétumok nélkül, hogy a folytatásban már nem találkozhatnak majd vele. A TV2 sajtóosztálya azonban ezt a Mintaapák megújulásaként kommunikálta, a sorozatot készítő IKO Műsorgyártó szerint többen irreális feltételeket szabtak, Szabó Kimmel Tamással és Klem Viktorral pedig “emberi és magatartásbeli problémák miatt” nem dolgozik tovább a csatorna (utóbbi szerepét egyébként Makranczi Zalán kapta meg). Válaszul Szabó Kimmel egy a közösségi médiába feltöltött videóban igyekezett tisztázni a helyzetet és rágalmazásnak nevezte a TV2 közleményét. 

Kovács Patrícia és Szabó Kimmel Tamás a Mintaapák egyik jelenetében (fotó: TV2)

Ennél jóval csendesebben, de felállt és távozott egy harmadik szereplő is Kovács Patrícia személyében, akiről nem tesz említést a TV2 sajtóosztálya, viszont a színésznő Facebookon a következő szöveg megosztásával nyilvánvalóvá tette a dolgot: “Szép volt, igazán sokat jelentett nekem ez a produkció, hittem benne sokáig és mégis jobbnak láttam, hogy ne vegyek részt a folytatásban. Nem tudok és nem is fogok belemenni a részletekbe, a lényeg, hogy nem kezdem el forgatni a Mintaapák második évadát. Tudom, hogy sokan szerettétek, igazán köszönöm a sok figyelmes szeretetet. Találkozunk majd új kalandokban!” Egyelőre nem tudni, hogy ki fogja átvenni Szabó Kimmel Tamás és Kovács Patrícia helyét, valamint azt sem, hogy mi lesz ennyi csapás után a sorozat sorsa, de a nézőknek lassan szótárazniuk kell majd, ha nyomon szeretnék követni, hogy ki kit alakít a képernyőn.

Kiemelt kép: Klem Viktor, Fenyő Iván, Szabó Kimmel Tamás és Mészáros Béla (fotók: TV2)