A csillagok és a naptár szerencsés együttállásának köszönhetően idén is négy naposra terebélyesedett a húsvéti hétvége, a hazai csatornák pedig mindent megtesznek majd annak érdekében, hogy ne a nyuszit kukkoljuk a zöld erdőben, a kis kosárkát meg kapcsolóra cseréljük. Az senkit sem érhet meglepetésként, hogy a tévéadók ezúttal is a családi és animációs filmektől, valamint a Bud Spencer-Terence Hill párostól várják a piros tojást, de azoknak sem kell kétségbe esniük, akik a hétköznapjaikat a sorozatok bűvöletében töltik. Nézzük hát az ünnepi kínálatot.

(Fotó: RTL Klub)

Az RTL Klub nem drága örökösökkel vagy barátok közt, hanem Sandra Bullock (A szív bajnokai -15:10), egy marmeládét majszoló mackó (Paddington 2 – 18:55) és egy nagyhatalmú varázsló (Doctor Strange – 21:10) társaságában tölti a pénteket (április 19.). A szombat (április 20.) azonban már a locsolás jegyében telhet: a kölni csőre töltve (Magnum 1×01 ism. -16:55) fogja várni a szépségeket, Teca kocsmájában (A mi kis falunk – 20:00) pedig a torkunkat is meglocsolhatjuk némi párlattal, de óvatosságra intünk mindenkit, hiszen ha túllendülünk a csúcsponton (Csúcsformában 3. – 21:05), akkor könnyen a holt költők társaságában találhatjuk magunkat (Holt költők társasága – 22:45) az éjszaka beköszöntével. Aki nem égette gigáját kerítésszaggató lőrével, az garantáltan nem lesz másnapos, így kelekótya kopókat (Rendőrakadémia 3. – 16:00), háborgó csillagokat (Star Wars: Az ébredő Erő -18:55) és csodákat (Adaline varázslatos élete – 21:55) a vasárnapi (április 21.) tévéműsorban láthat csak. Ha mégis a pohár fenekére néztünk, akkor ne csodálkozzunk rajta, ha hétfőn (április 22.) váratlanul apai örömök elé nézünk (Az örömapa – 15:40) vagy legendás állatok néznek vissza ránk a tükörből (Legendás állatok és megfigyelésük – 19:25). De legalább egy kis dalolászással könnyebben jön majd álom (Kaliforniai álom – 22:10) a szemünkre.

(Fotó: Filmtrailer.hu)

A TV2 is tisztában van vele, hogy Exatlonba-illő feladat lesz péntek délután (április 19.) a tévéképernyők elé csábítani a nézőket, de úgy vélik, hogy Dustin Hoffmannal (Esőember – 12:30), Ryan Reynoldsszal (Mindenképpen talán – 15:30) és egy filmklasszikus feldolgozásával (Ben Hur – 21:25) nem nagyon lőhetnek mellé. Ebben van valami, de ha tippelnünk kellene, akkor azt mondanánk, hogy inkább Abba van igazság, hogy a Meryl Streep, Pierce Brosnan és Colin Firth nevével fémjelzett musical (Mamma Mia! – 18:55) csavarja majd el sokadszorra is szombaton (április 20.) a szerelmesek fejét és súgják egymásnak összebújva, hogy „ilyen voltam, mielőtt megismertelek” (Mielőtt megismertelek – 21:20). Ha pedig a romantikus vonalon maradunk, akkor azt is mondhatjuk, hogy vasárnap (április 21.) igazi párkapcsolati terápiát tart a csatorna. A közös nyaralás emlékeinek (A három testőr Afrikában – 16:00) kibeszélése után jöhet az afférok megvitatása (Az igazi kaland – 18:55), de mielőtt még tettlegességig fajulna (Gyilkos páros – 21:30) az este, a felek behatóbban is megismerhetik egymást (Testről és lélekről – 23:35). Persze minden férfi tudja már, hogy a lehető legjobb megoldás – hétfőn is – a hallgatás (Némaság – 23:00). Abból baj nem lehet.

(Fotó: MTI)

Az eddigiekkel szemben a Duna Televízió inkább a történelemben és a művészetekben látja a megoldás kulcsát, így a Honfoglalóban igen, de a Sorsok útvesztőjében nem merülhetünk el általa pénteken (április 19.). A csatorna meghagyja nekünk a szabad választás (Popieluszko – A szabadság bennünk él 1. rész – 20:25) lehetőségét, így eldönthetjük, hogy elmerülünk kicsit a vallásban (Názáreti Mária 1. rész – 21:55) vagy inkább várunk szombatig (április 20.) és a kulináris élvezeteknek (Gasztroangyal – 17:00) vagy éppen a színház varázslatának (Csak színház és más semmi 4. évad 8. rész – 19:30) adjuk át magunkat. Ha úgy alakult, hogy az esti szórakozást a Duna TV szolgáltatta, akkor biztosan nem utasítjuk majd el a megkezdett tartalmak befejezését (Popieluszko – A szabadság bennünk él 2. rész – 20:25, Názáreti Mária 2. rész – 21:55) sem. Ez a hazafias mentalitás jellemzi a vasárnapi (április 21.) felhozatalt is, amikor időjárástól függetlenül esernyőt bontunk (Szent Péter esernyője – 14:55) és szerelmet vallunk hazánknak (Magyarország, szeretlek! – 19:30), felfokozott hangulatunkat pedig egy nemzeti rock koncerttel vezethetjük le (Kormorán koncert – 22:00).  Ha sikeresen átjárt minket a hazaszeretet, akkor hétfő (április 22.) elteltével három jó tanáccsal is szolgál a tévéadó: ne füllentsünk (Pinokkió – 16:10), okosan kívánjunk bármit is (Timothy Green különös élete – 20:25) és ne izgassuk fel egy falu lakóit a legújabb divattal (Falu Fessön – 22:15). Mindegyik megfontolandó.

(Fotó: Pólus Mozi)

Bizonyára feltűnt már, hogy a parádés pofonosztó páros kimaradt a felsorolásból, de még véletlenül sem azért, mert elfeledkeztünk róluk, csupán saját ajánlót harcoltak ki maguknak. Elvégre, akik elképzelhetetlennek tartanak egy ünnepet a Bud Spencer-Terence Hill páros nélkül, azok húsvétkor is megtalálhatják a számításaikat, hiszen olyan nyakleveseket osztanak ki a kábelcsatornákon, hogy Anulu kapja a másikat. A Film+ például rögtön két örökzölddel (Nyomás utána! – 18:30, Nincs kettő négy nélkül – 20:50) rúgja be a hosszú hétvége ajtaját, majd miután szombaton elküld minket egy posztapokaliptikus világba (Mad Max: A harag útja – 21:00) azt is megtanítja vasárnap, hogy csak a puffin adhat nekünk erőt és mindent lebíró akaratot (Kincs, ami nincs – 18:20). Újonnan szerzett energiáinkat aztán kamatoztathatjuk is hétfőn, hiszen nekünk kell azt mondani, hogy bankrablás, a mi hangunk mélyebb (Bűnvadászok – 18:15), de ha ez sem jönne be, még mindig nyugodtan dühbe gurulhatunk (… és megint dühbe jövünk – 20:40). A feszültségoldás egyik legjobb módja egy Föld körüli út, amelyre a Moziverzum Piedone társaságában küld el minket. Pénteken Nápoly a cél (Piedone, a zsaru – 16:45), szombaton Kínába utazunk (Piedone Hongkongban – 16:45), vasárnap Afrika vár ránk (Piedone Afrikában – 16:45), végül hétfőn a piramisok árnyékában (Piedone Egyiptomban – 16:30) fejezhetjük be világkörüli kirándulásunkat.

A kiemelt kép: DPA Picture-Alliance/AFP/Istvan Bajzat